Risk Exposure of aflatoxin in Tahini

Show simple item record

dc.contributor.author Tarek Elbadry, Hannah
dc.date.accessioned 2019-10-14T07:30:17Z
dc.date.available 2019-10-14T07:30:17Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Copyright © 2019 MSA University. All Rights Reserved. en_US
dc.identifier.uri https://t.ly/O3WxA
dc.description.abstract Aflatoxins are very dangerous natural toxins that mainly produced by fungal attract to oil seeds, nuts and spices, where they are causing health and economic problems. Therefore, in this study, 117 tahini samples a product made from toasted sesame from different Egyptian governments from already known brands moreover, from local unknown sources were collected. Thus to assess the level of contamination of aflatoxins and estimate the risk exposure according to the average daily intake. Results indicated that 67% are free from AFB1, 21% exceeds the MPL and 12% below MPL from the total samples while the national MPL is at 2 µg/kg for AFB1. The mean concentrations for the samples were at 0.1 and 13.0 µg/kg for tahini brands samples and tahini local samples respectively for AFB1. The assessment revealed two different levels of exposure to AFB1 between adults and children and for brand and local made tahini, higher estimated exposure was revealed from local tahini than brand ranged from 0.001 to 0.1 ng/kg b.w./day for adults and from 0.004 to 0.5 ng/kg b.w./day for children. الأفلاتوكسينات هي سموم طبيعية خطيرة للغاية تنتجها بشكل أساسي الفطريات من البذور الزيتية والمكسرات والتوابل ، حيث تسبب مشاكل صحية واقتصادية. لذلك ، في هذه الدراسة ، تم جمع 117 عينة من منتج طحينة مصنوع من السمسم المحمص من مختلف المحافظات المصرية المصرية من علامات تجارية معروفة بالفعل ، من مصادر غير معروفة محلية. وبالتالي لتقييم مستوى تلوث الأفلاتوكسين وتقدير التعرض للمخاطر وفقا لمتوسط الاستهلاك اليومي. أشارت النتائج إلى أن 67 ٪ من مجموع العينات خالية من الافلاتوكسينAFB1, 21% تجاوزت الحد المسموح بهMPL ) (و %12 اقل من الحد المسموح به(MPL) وفقا الى اللوائح المصرية, يعتبر الحد المسموح به هو 2 ميكروغرام / كيلوغرام لل AFB1. كانت التركيزات المتوسطة للعينات عند 0.1 و 13.0 ميكروغرام / كيلوغرام لعينات العلامات التجارية من الطحينة وعينات الطحينة المحلية على التوالي بالنسبة لـ AFB1. كشف التقييم عن مستويين مختلفين من التعرض للـ AFB1 بين البالغين والأطفال ، وبالنسبة للعلامة التجارية من الطحينة والطحينة المحلية ، تم الكشف عن التعرض التقديري الأعلى من الطحينة المحلية مقارنة بالعلامة التجارية من 0.001 إلى 0.1 نانوغرام / كيلوغرام من وزن الجسم في اليوم للبالغين ومن 0.004 إلى 0.5 نانوغرام / كيلوغرام من وزن الجسم / يوم للأطفال. en_US
dc.description.sponsorship Dr. Gehan Safwat Dr. Ahmed Salem en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher October University for Modern Sciences and Arts en_US
dc.subject October University for Modern Sciences and Arts en_US
dc.subject University for Modern Sciences and Arts en_US
dc.subject MSA University en_US
dc.subject Tahini en_US
dc.subject Aflatoxin en_US
dc.subject AFB1 en_US
dc.subject Risk en_US
dc.subject EDI en_US
dc.title Risk Exposure of aflatoxin in Tahini en_US
dc.title.alternative خطر التعرض للأفلاتوكسين في الطحينة en_US
dc.type Other en_US
dc.Affiliation October University for modern sciences and Arts (MSA)  


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search MSAR


Advanced Search

Browse

My Account